Arcának változása


"A Thriller-időszak egyik árnyoldala az volt, hogy teljesen belefáradtam a népszerűségbe, hogy állandóan a figyelem középpontjában álltam. Emiatt elhatároztam, hogy nyugodtabb körülményeket teremtek a magánéletem számára. Még mindig eléggé szégyelltem a külsőmet. Nemrégen még gyermeksztár voltam, és olyan közönség fürkésző tekintetének súlya alatt váltam felnőtté, akik nem akarták, hogy felnőjek, hogy megváltozzak. Amikor először híresség lettem, még gyermekien pufók voltam; kerek, dundi arcú. Ez a kövérkésség egészen néhány évvel ezelőttig elkísért, amikor aztán megváltoztattam az étkezési szokásaimat. Nem ettem többet marhahúst. Végül már csirkét, disznóhúst, halat és más hízlaló ételeket sem. Jobban akartam kinézni, jobban és egészségesebben akartam élni. Ahogy fogyni kezdtem, az arcom fokozatosan megváltozott, keskenyebb lett. Ekkor a sajtó elkezdett azzal támadni, hogy sebészeti beavatkozással változtattam meg az arcomat. Köztük megemlítették az orromon végzett plasztikai műtétet, amelyet készségesen elismertem, mint annyi előadó és filmsztár, aki átesett hasonló műtéten. Elővették egy régi kamaszkori vagy középiskolai fényképemet, és összehasonlították egy mostanival. Az egykori fényképeken az arcom kerek és pufók. Afrofrizurát viseltem, és rossz a kép megvilágítása is. Az új fénykép idősebb, érettebb vonásokat mutat. Megváltozott a hajviseletem, és más az orrom formája is. Az új képeken a megvilágítás is kitűnő. Igazán nem tisztességes dolog ilyen összehasonlítást tenni. Azt állítják, hogy csontsebészeti beavatkozást végeztek az arcomon. Különösnek tartom, hogy az emberek ilyen következtetésekre jutottak, és azt gondolom, nem becsületes dolog ilyesmit kitalálni.
(...)
Szeretném most rögtön megadni a választ. Sosem operáltattam meg sem az arccsontomat, sem a szememet. Nem vékonyíttattam meg az ajkamat, és nem végeztek rajtam bőrátültetést sem, nem fehéríttettem a bőrömet. Mindezek a vádak nevetséges képtelenségek. Ha igazak lennének, bevallanám őket. De mindebből semmi sem igaz. Kétszer operálták meg az orromat, és nemrég végeztek kisebb műtétet az államon, hogy kis gödröcske tegye formásabbá, de ez minden. Nem bánom, bárki bármit mond is. Ez az én arcom, és én tudom, mi történt vele.
Most már vegetáriánus vagyok, és sokkal soványabb, mint valaha. Évek óta szigorúan diétázom. Jobban érzem magam, egészségesebb és energikusabb vagyok, mint bármikor voltam. Nem tudom megérteni egyébként sem, hogy a sajtót miért érdekli annyira a külsőm. Mi köze az arcomnak a zenéhez vagy a tánchoz?"

(Michael Jackson - Holdséta, önéletrajzi könyv, 1988)
-----------------------------

Rögtön körbe is járjuk a témát.

Mielőtt belekezdenék, adok egy házi feladatot, tessék utánajárni: vedd elő a saját fotóidat, keress egyet 20, egyet 30, egyet pedig 50 éves korodból (vagy a szüleidét szedd elő). Ha semmi különbség nincsen a képek között, akkor hívd fel az egyik kereskedelmi tévécsatornát, garantálom, hogy bekerülsz főműsoridőbe. Plusz még meg is gazdagodsz életmód tanácsadóként. Röhejes feltételezés, ugye?
Érdekes: Michael Jacksontól azt várta a nagyvilág, hogy rajta nem fog az idő. Úgy kellett volna kinéznie, mint ifjonc korában. Ez a röhejes ...

Ezen az oldalon összefoglalást találsz - még részletesebben az orráról, a szeméről, az arccsontjáról, az álláról a jobb oldali menüből kiválasztott aloldalakon olvashatsz.

Michael 1978-ban, még nem végeztek műtétet az orrán:


 

1982-ben - az orra formája más. A szemöldökformáján és a haján kívül nincsen más változás. Ugyanaz az áll, ugyanaz a mosoly, ugyanaz a szempár.
Mindezek később sem változtak semmit az arcán, az öregedés és a súlyvesztés következményeitől eltekintve.
Az orr formáján kívül egy arc karakterét hihetetlen módon meg tudja változtatni a bőrszín is. Michael arcberendezése természetesen negroid, ezért már eleve furcsának hat, ha a bőre nem sötét színű. Az 1978-as képet ide teszem fekete-fehérben is, pusztán azért, hogy jobban lehessen látni az idősebb kori képén is, hogy ugyanolyanok a vonásai, csak fehér bőrrel:
1997-ben a Ghosts című rövidfilmhez készült trükkök és animációk miatt Michaelt beszkennelték tetőtől-talpig; külön a fejéről is készült "digitális lenyomat". Hangsúlyozom: 1997-ben járunk, MJ ekkor már 39 éves.Jól megfigyelhetőek a vonásai a képeken:Csakúgy, mint az alábbi fotókon:Még egy 1997-es szken, oldalnézetből a feje:Következzen egy árnyék, amely egy 1992-es fotózáshoz tartozik (In The Closet rövidfilm), alatta a többi, korábbi és későbbi fotó:
Elég a dumából, egy kép többet mond ezer szónál :)

A sminkről a szeméről szóló aloldalon írok bővebben (jobb menü), azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy a vitiligó és a lupusz miatt két dologra volt szüksége:

  1. El kellett rejtenie a bőrén lévő foltokat és egyenetlenségeket
  2. Vissza kellett adnia a színüket vesztett kontúrokat az arcán (pl.: szemöldök, szempillák), amelyeknek lehetőség szerint természetes hatású színt kellett kölcsönöznie.

(Mindezek mellett a vastag smink a napfény káros hatásait is hivatott volt ellensúlyozni, hiszen a festékanyag nélküli bőr esetében a napallergián kívül hatalmas a bőrrák kockázata + egy színpadon élő művésznek nem elég átlagosnak lennie - ki kell hangsúlyozni az arcát, a tekintetét.)

A vitiligós betegeknél (lásd jobb oldali menü: "Miért változott a bőre színe?") előfordul, hogy a szempillák, a szemöldök, a haj is teljesen fehérré válik, vagy foltos lesz. Mivel Michael mindent megtett azért, hogy szalonképesen nézzen ki, nem nagyon láthattuk festék nélkül; talán csak 40-en túl engedte el magát néha, ekkor már halványabb sminket viselt, a szemöldöke szürkésre volt festve. El tudom képzelni, hogy férfi létére mennyire belefáradt már ebbe az örökös kenceficébe, így (a boncolási jegyzőkönyv is igazolja), igénybe vette a modern kozmetikai trükköket is: szemöldök- és szájtetoválást viselt.

A sminkjének változását ismét a szeméről szóló aloldalon találod a jobb oldali menüben.

Egy kicsit játszottam egy képpel: elhalványítottam a szemöldökét, a szempilláját és a szájáról is levettem a szájfényt (a haját nem piszkáltam, a hajfestés már tényleg teljesen hétköznapi dolog). Az eredményt látva teljesen érthető a számomra minden. Hogy miért volt szükség a szemfestésre - meg kellett húzni a szemkontúrját, anélkül csak két sötét szembogár érvényesült volna az arcán. (Ha a szemöldöke nem vesztette el teljesen a színét, akkor is.)

(Ebben a színhalványítgatós festegetésben sosem voltam jó, elég béna lett, de az eredmény magáért beszél)


Szóval, amikor az ember azt hitte, nincsen rajta smink, akkor is rajta volt a legszükségesebb.

Halvány sminkkel:Néha olyan színű szájfénnyel volt színezve a szája, mint amilyen szín dominált az öltözékén......vagy éppen dizájn-elemként kiegészítette a ruháját:"Az a szokásom, ha a divat valamit ellenez, én azonnal azt csinálom."  (Michael Jackson - Holdséta, önéletrajzi könyv)

/A fehér zoknit sikerült ismét divatba hoznia :-) /Szóval, mindent egybevetve: a bőrszínén, az orrán és az állán lévő gödröcskén kívül más változás nem látszik az arcvonásain.